Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Tarta z truskawkami i galaretką.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • żółtko
  • tłuszcz i mąka do formy
  • Składniki na krem
  • 250 ml mleka
  • 12 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 30 g mąki pszennej
  • 17 g mąki ziemniaczanej
  • Wykończenie
  • 2 opakowania galaretki
  • 700 ml wody

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
    Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut.

  2. Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajko połączyć z resztą cukru utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.
    Wrzące mleko wlać do masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła.
    Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto

  3. Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.
    Truskawki umyć oczyścić z szypułek i pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką.

Komentarze do przepisu (5)

Sezon na truskawki się zaczął. Ja dziś przygotowałam sernik na zimno, oczywiście z truskawkami. Twoja tarta... Czytaj całość »
Sezon na truskawki się zaczął. Ja dziś przygotowałam sernik na zimno, oczywiście z truskawkami. Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie i pewnie niedługo wypróbuję przepis :)
KulinarnaChwila 27 maja
Super Tarta :)
konhambos 27 maja
Piekna i bardzo apetyczna
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto
  • 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • żółtko
  • tłuszcz i mąka do formy
  • Składniki na krem
  • 250 ml mleka
  • 12 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 30 g mąki pszennej
  • 17 g mąki ziemniaczanej
  • Wykończenie
  • 2 opakowania galaretki
  • 700 ml wody
Składniki