Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: CiastCo
Pyszna i zdrowa wersja słodkiej tarty z cudownymi, sezonowymi truskawkami

Składniki

  • śniadaniowe, czekoladowe ciasteczka owsiane ok. 200 g
  • olej kokosowy lub masło 4 łyżki
  • śmietanka kremówka 150 ml
  • waniliowy serek homogenizowany 300 g
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • syrop klonowy lub syrop z agawy 1-2 łyżki
  • świeże truskawki ok. 20 szt.
  • galaretka truskawkowa - opcjonalnie - do nabłyszczenia truskawek

Przygotowanie

  1. Czekoladowe ciasteczka zmiksować drobno z dodatkiem oleju kokosowego lub masła i wyłożyć nimi formę do tarty (mocno dociskać masę do formy). Włożyć do lodówki na minimum godzinę.

  2. Przygotować puszysty krem: śmietankę ubić z dodatkiem wanilii i syropu klonowego/syropu z agawy/miodu/cukru. Dodać serek homogenizowany i ubić na gładką masę (dosłownie chwilę). Wstawić do lodówki.

  3. Na spód tarty wyłożyć masę serowo-śmitankową i udekorować całość truskawkami. Opcjonalnie można też przygotować galaretkę i cienką jej warstwą nabłyszczyć truskawki.

Komentarze do przepisu (1)

dodusia222 12 czerwca 2016
mniam pycha!!!!
Składniki
  • śniadaniowe, czekoladowe ciasteczka owsiane ok. 200 g
  • olej kokosowy lub masło 4 łyżki
  • śmietanka kremówka 150 ml
  • waniliowy serek homogenizowany 300 g
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • syrop klonowy lub syrop z agawy 1-2 łyżki
  • świeże truskawki ok. 20 szt.
  • galaretka truskawkowa - opcjonalnie - do nabłyszczenia truskawek
Składniki