Tarta z rabarbarem pod bezą

Tarta z rabarbarem pod bezą
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pyszotki-pl
Przepyszna, krucha tarta z kwaskowatym rabarbarem pod słodką bezą. Coś wspaniałego, trzeba korzystać z rabarbaru ile się da i przyrządzać różne smakowite ciasteczka i kompoty :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500g rabarbaru (po obcięciu końcówek)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kruchego ciasta.
    Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i rozwałkowujemy. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie jest to forma do tarty o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min w 190stopniach C funkcja góra/dół.

  2. Gdy ciasto podpieka się nam, przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy i roimy je w cząstki ok 1cm długości i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Wszystko gotujemy aż rabarbar puści sok i cukier się rozpuści – trwa to ok 10 minut. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstanie nam kisiel rabarbarowy oczywiście jeśli komuś jest za kwaśne to można dosłodzić, ale pamiętajmy, że beza jest słodka i w cieście też jest cukier.
    Na podpieczony spód wykładamy nasz kisiel rabarbarowy (ja wykładam na gorący spód gorący rabarbar) i wkładamy do piekarnika na kolejne 15min i pieczemy w 190 stopniach C funkcja góra/dół.

  3. Na koniec zabieramy się za ubijanie bezy, gdy podpieka się ciasto z rabarbarem – trwa to ok. 7 minut dlatego nie ubijajmy jej od razu.

    Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze ubijamy. Bezę wykładamy łyżką lub szprycą na rabarbar, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni C i pieczemy jeszcze 40min funkcja góra/dół.

    Po upieczeniu najlepiej jak ciasto dobrze nam wystygnie, niestety trochę to trwa, ale na zimno smakuje wyśmienicie. Watro poczekać, chociaż na ciepło też jest rewelacyjne, tylko owoce mogą się rozlewać.



    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 26 maja
Pięknie się prezentuje!
pyszotki-pl 26 maja
Bardzo dziękuję :) a jak smakuje :) najlepsza jest mocno schłodzona ;)
87654321ja 06 czerwca
Wsypcie do gorącego rabarbaru makę ziemniaczaną a bedziecie mieli jedną, wielką kluchę. Mąkę zawsze trzeba... Czytaj całość »
Wsypcie do gorącego rabarbaru makę ziemniaczaną a bedziecie mieli jedną, wielką kluchę. Mąkę zawsze trzeba rozrobic w jak najmniejszej ilości zminej wody.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500g rabarbaru (po obcięciu końcówek)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
  • cukier waniliowy
Składniki