Tarta z rabarbarem i ricottą

Tarta z rabarbarem i ricottą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Po pysznym serniku oliwkowym czas na pierwszy przepis z rabarbarem. Dzisiaj mam dla Was pyszna tartę, kolega stwierdził, ze nigdy nie jadł nic tak dobrego, a Wy jedliście coś tak dobrego?:) ps. Podczas pieczenia jest taki zapach, ze ciężko wytrzymać by nie oblizywac się co chwila ;)

Składniki

  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • 500g ricotty
  • ¾ szklanki cukru
  • Ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka alkoholu(rum, whisky lub aromat arakowy lub rumowy)
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko :) Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ricotte, wsypujemy cukier i miksujemy. Dokładamy reszta składników i wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Rozkładamy na warstwie kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem aż do zarumienienia wierzchu. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Obserwator 28 kwietnia 2017
Świetna tarta.
programistapogodzinach 28 kwietnia 2017
Dziękuję ;)
Futka 01 maja 2017
Przesmakowita tarta :) Palce lizać <3
Składniki
  • 200g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • 500g ricotty
  • ¾ szklanki cukru
  • Ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka alkoholu(rum, whisky lub aromat arakowy lub rumowy)
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki