Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, a zarazem lekko kwaśna, do tego bardzo orzeźwiająca.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 754
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 102
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 754
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 102
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodajemy do tego żółtka, zimną wodę i posiekane nożem masło. Całość zagniatamy na jednolitą i gładką masę. Ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu się ciasta, rozwałkowujemy je do wielkości blachy do tarty (średnica blachy 25 cm) i wykładamy nim dno i boki foremki (spód nakłuwamy widelcem). Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
MASA RABARBAROWA: Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Dokładnie to mieszamy, aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywną pianę (cukier wsypujemy stopniowo w trakcie ubijania). Ubite białka przekładamy do miski ze śmietaną i budyniem, mieszamy to delikatnie do momentu połączenia się obu mas. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy go do miski z masą i dokładnie mieszamy.
Gotową masę rabarbarową wykładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy cukrem wanilinowym i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.