tarta z rabarbarem

tarta z rabarbarem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
zniewalająco słodko-kwaśny smak :) Niepozorna ale pyszna :)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
  • wody tyle ile mąka zabierze (ok 5 łyżek)
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 szkl. cukru + 3 łyżki wody
  • jajko do posmarowania wzorków

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać masło, cukier i wodę wyrobić ciasto, wstawić na 30 min. do lodówki. Następnie foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować (ja ciasto daję między 2 kawałki papieru pergaminowego i wtedy spokojnie cienko rozwałkowuję) i wyłożyć nim formę zostawiając jednak trochę żeby zrobić wzorki, ciasto ponakłuwać. Piec 15 minut w 180 stopniach.

  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Do rondelka dodać wodę, rabarbar i przesmażyć pod koniec dodać cukier wymieszać, ewentualnie odparować z nadmiaru płynu. Przełożyć na podpieczone ciasto na wierzchu udekorować wzorkami. Piec 25 min w 180 stopniach. Gdy tarta wystygnie można posypać cukrem pudrem jednak wg mnie nie ma takiej konieczności.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 19 maja 2013
Aż ślinka cieknie....:)
anetas197601 19 maja 2013
Dzięki, może nie wygląda ona za specjalnie ale ślinotoku dostałam ;))
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
  • wody tyle ile mąka zabierze (ok 5 łyżek)
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 szkl. cukru + 3 łyżki wody
  • jajko do posmarowania wzorków
Składniki