Tarta z owocami w mascarpone

Tarta z owocami w mascarpone
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wjosna
Ciasta na kruchym cieście z owocami i kremem z dodatkiem mascarpone. Do tarty użyłam malin i jeżyn - w zimie można użyć mrożonych albo zamienić na inne owoce np. śliwki.

Składniki

  • CIASTO
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • NADZIENIE
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka z połowy cytryny
  • ok 1 i 1/2 szklanki owoców- u mnie maliny i jeżyny , mogą być mrożone

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na ok 30 minut do lodówki.

  2. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki.
    Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem.
    Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki (albo na 15 minut do zamrażarki).
    Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).

  3. W misce zmiksować jajka z mascarpone, cukrem i śmietaną, wmieszać skórkę z cytryny.
    Na dno podpieczonego ciasta wysypać owoce i zalać kremem.
    Piec ok 35 minut w 180 stopniach aż całość się ładnie zarumieni.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 08 grudnia 2020
Ale fajna Tarta...
Nie umiem piec słodkości,niestety,ale chyle czoła za wkład i piękny wypiek.
Serdecznie... Czytaj całość »
Ale fajna Tarta...
Nie umiem piec słodkości,niestety,ale chyle czoła za wkład i piękny wypiek.
Serdecznie pozdrawiam :-)
KulinarnaChwila 09 grudnia 2020
Pyszotka:)
KulinarnaChwila 09 grudnia 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • NADZIENIE
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka z połowy cytryny
  • ok 1 i 1/2 szklanki owoców- u mnie maliny i jeżyny , mogą być mrożone
Składniki