Tarta z owocami

Tarta z owocami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FitSweet
Pyszna, puszysta, tęczowa każdemu poprawi humor.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 0,75 szklanki (90 g) cukru pudru
  • Krem:
  • 1 kubeczek (250 g) śmietanki 30% lub 36%
  • 1 kubeczek (250 g) serka mascarpone
  • 4 łyżki (40 g) cukru pudru z wanilią
  • Dodatkowo:
  • kilka (200 g) truskawek
  • 2 owoce kiwi
  • kilka winogron

Przygotowanie

  1. 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.

    2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

    3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.

    4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.

    5) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.

    6) Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.

    7) Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier z wanilią oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem.

    8) Krem wykładamy na wystudzony kruchy spód i dekorujemy owocami.

Komentarze do przepisu (2)

KatarzynaM 11 marca 2016
Wygląda znakomicie :)
Konto usunięte 03 czerwca 2016
Ostatnio czytałam na fp polskich młynów, że najlepsza to tarty jest krupczatka, prawda to?
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 0,75 szklanki (90 g) cukru pudru
  • Krem:
  • 1 kubeczek (250 g) śmietanki 30% lub 36%
  • 1 kubeczek (250 g) serka mascarpone
  • 4 łyżki (40 g) cukru pudru z wanilią
  • Dodatkowo:
  • kilka (200 g) truskawek
  • 2 owoce kiwi
  • kilka winogron
Składniki