Tarta z nektarynkami

Tarta z nektarynkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Trzeba przynać,że bardzo polubiliśmy z mężem tarty z wszelakimi dodatkami:) Tym razem połączenie bardzo intrygujące...nektarynki, ser i miód akacjowy.

Składniki

  • / u nas z połowy porcji/ Ciasto; 100 g zimnego masła,
  • sól
  • 15 dkg cukru
  • 150 g mąki
  • Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek
  • 2 łyżeczki miodu akacjowego
  • 100 g mielonego twarogu
  • otarta skórka z 1/4 cytryny

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

ewauczysiegotowac 16 czerwca 2014
to ci nowość normalnie, gdzie nie patrze to sezon na truskawki we wszystkich potrawach, deserach, sałatkach.... Czytaj całość »
to ci nowość normalnie, gdzie nie patrze to sezon na truskawki we wszystkich potrawach, deserach, sałatkach. nektarynki bardzo lubię i twój przepis na tartę z całą pewnością wypróbuje, a do tego jakaś czarna herbatka z teekanne i dzień staje się piękniejszy.
BEATA1978 17 czerwca 2014
Musiało być pyszne.
aniolywkuchni 17 czerwca 2014
dziekuje bardzo za mile slowa
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • / u nas z połowy porcji/ Ciasto; 100 g zimnego masła,
  • sól
  • 15 dkg cukru
  • 150 g mąki
  • Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek
  • 2 łyżeczki miodu akacjowego
  • 100 g mielonego twarogu
  • otarta skórka z 1/4 cytryny
Składniki