Tarta z musem jabłkowym

Przepis dnia 2020-08-06
Tarta z musem jabłkowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Pyszna tarta z musem jabłkowym.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • żółtko
  • tłuszcz i mąka do formy
  • Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • 60 g masła
  • 40 ml soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • Syrop
  • 30 ml wody
  • 60g cukru
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
    Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie wykładamy mus jabłkowy i układamy na nimi jabłka. Pieczemy jeszcze przez 20 minut.

  2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniada nasienne. Każda ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości ok 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze i włożyć je do garnka (ok 1/3 wszystkich jabłek). Z odłożonych jabłek zrobić mus, który wyłożyć na podpieczony spód tarty.

  3. Do jabłek na mus dodać sok z cytryny, masło, miód oraz przekrojoną laskę wanilii (jeżeli nie mamy wanilii to można dodać cukier wanilinowy), wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę gotować przez ok 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.

    Syrop
    Cukier rozpuścić w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek przed upieczeniem.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 02 sierpnia
Świetna :)
babeczka35 02 sierpnia
Wspaniała tarta :)
fafiatko 05 sierpnia
Pyszności a do tego jakie ładne zdjęcia!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto
  • 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • żółtko
  • tłuszcz i mąka do formy
  • Nadzienie
  • 1 kg jabłek
  • 60 g masła
  • 40 ml soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • Syrop
  • 30 ml wody
  • 60g cukru
  • cynamon
Składniki