Tarta z kremem mascarpone i owocami

Przepis dnia 2021-05-09
Tarta z kremem mascarpone i owocami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Coś słodkiego do kawki. Kruche ciasto, krem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu owoce. Coś pysznego. Jeśli lubicie kruche ciasta, to na pewno, taka tarta Wam posmakuje. Moją tartę piekłam bez obciążania, ponakłuwałam ją tylko widelcem. Zawsze tak robię. I jest płaska, nie wyrasta. Piekłam w formie 28 cm.

Składniki

  • 200 g. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g. masła
  • 1 jajko
  • Krem:
  • 150 g. śmietanki 30 %
  • 150 g.. serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem.
    Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
    Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
    Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą. Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. Po tym czasie, przełożyć ciasto
    na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.

  2. Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać bułką tartą.
    Odrywać po kawałku ciasta i wykleić nim formę. Spód i brzegi.
    Tak przygotowane ciasto,ponakłuwać widelcem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 25-30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy przygotować krem.

  3. Śmietankę ubić na gęsto, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę zmiksować,
    żeby składniki się połączyły. Jeśli lubicie bardziej słodkie, możecie dodać łyżkę cukru pudru.

    Gotowy krem wyłożyć na przestudzony ciasto.
    Na wierzchu poukładać owoce. Schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 09 maja
Pyszotka:)
KORAL 09 maja
Wygląda bardzo smakowicie.
Składniki
  • 200 g. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g. masła
  • 1 jajko
  • Krem:
  • 150 g. śmietanki 30 %
  • 150 g.. serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • dowolne owoce
Składniki