Tarta z kremem i owocami

Tarta z kremem i owocami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
przepyszna, sezonowa tarta. Kruche ciasto i cała masa owoców, przełamana lekkim kremem z mascarpone. Pychotki :-)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 22 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 13 dag
  • zimna woda 2 łyżeczki
  • żółtko 1
  • Krem:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30% 200 ml
  • cukier puder 3 łyżki (lub do smaku)
  • Dodatkowo:
  • maliny 25 dag
  • borówki lub jagody 25 dag
  • galaretka czerwona 1

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: (można upiec dzień wczesniej) Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (27cm). Ponakłuwać gęsto widelcem i piec w temp. 190 stopni ok. 20-25 min.
    Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubic na gęsto. W osobnej misce zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietankę i wymieszać delikatnie, do połączenia mas. Wyłozyć na spód, rozsmarować równo. Na wierzch wyłożyć owoce i zalać wszystko lekko tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400ml wody. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (15)

Ewaaa 20 lipca 2014
cudeńko ! idealnie letnie :)
ggosienka68 21 lipca 2014
Zjadłabym takie pyszności :)) i chyba dzisiaj zrobię :)))
izaa_a 21 lipca 2014
uwielbiam takie tarty
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 22 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • masło 13 dag
  • zimna woda 2 łyżeczki
  • żółtko 1
  • Krem:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30% 200 ml
  • cukier puder 3 łyżki (lub do smaku)
  • Dodatkowo:
  • maliny 25 dag
  • borówki lub jagody 25 dag
  • galaretka czerwona 1
Składniki