Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Tarta  z kremem budyniowym i truskawkami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: asia67
sezon na truskawki, więc trzeba go wykorzystać o objadać się nimi pod każdą postacią

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 125 g
  • masło 75 g
  • jajko 1 szt
  • cukier 1 łyzeczka
  • krem: mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka kartoflana 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • żółtka 1-2 szt
  • masło 100 g
  • wanilia, sok cytrynowy
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie

  1. 1. z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść kruche ciasto, wstawić na godz do lodówki, następnie wykleić ciastem formę do tart, upiec na złoto, wystudzić,
    2. mąkę pszenną i kartoflaną wymieszać z cukrem i żółtkami, rozrobić z 1/2 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować, wlać do niego rozpuszczone maki, ugotować budyń, do gorącego wrzucić masło, krem doprawić wanilią i sokiem z cytryny, gorący krem wylać na upieczony spód tarty,
    3. galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody, wystudzić,
    4. na przestudzony krem ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką





    smacznego

Składniki
  • ciasto: mąka pszenna 125 g
  • masło 75 g
  • jajko 1 szt
  • cukier 1 łyzeczka
  • krem: mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka kartoflana 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • żółtka 1-2 szt
  • masło 100 g
  • wanilia, sok cytrynowy
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
Składniki