Tarta z kremem budyniowym, galaretką i truskawkamii

Tarta z kremem budyniowym, galaretką i truskawkamii
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Połączenie kruchego ciasta z kremem budyniowym, słodkimi truskawkami i galaretką jest naprawdę wyśmienite. Dzieciom ciasto bardzo smakowało. Polecam!

Składniki

  • Spód: • 150 g mąki białej orkiszowej (można użyć zwykłej pszennej)
  • • 100 g masła • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • • 1 żółtko
  • Krem budyniowy: • 1 szkl. mleka 3,2 % • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • • 1 żółtko • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • • 1 płaska łyżka mąki pszennej • cukier wanilinowy
  • • 100 g masła w temp. pokojowej
  • Dodatkowo: • 1 galaretka truskawkowa
  • • ok. 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych
  • • 1,5 szkl. gorącej wody

Przygotowanie

  1. Spód:

    Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę, dodać do niej cukier puder, masło i żółtko. W miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę.
    Przygotować formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24cm. Ja robiłam w foremce do tarty prostokątnej o wym. 35×11 cm. Dno formy oraz boki wysmarować dokładnie masłem. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 175 st. C, grzanie: góra i dół.
    Dno formy wylepić ciastem. Ponakłuwać gęsto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 23-24 minuty. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  2. Krem budyniowy:

    W połowie szklanki mleka rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier wanilinowy i żółtko. Resztę mleka i cukier puder zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Mieszać energicznie do momentu aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie.
    Masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Do utartego masła dodawać partiami całkowicie ostudzony budyń. Ucierać tylko do wymieszania się składników. Ważne żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę.

  3. Dodatkowo:

    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do ostudzenia.

    Kruche ciasto wyjąć z formy. Nałożyć na wierzch przygotowany krem budyniowy.
    Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć gęsto na kremie budyniowym lekko je wciskając w krem. Truskawki polać lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na kilka godzin (do momentu aż galaretka całkowicie się zetnie) Przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Uwaga! Galaretki trochę mi zostało ale nie miałam problemu z jej wykorzystaniem:) Dzieciaczkom zrobiłam deser z truskawek i śmietanki:)

Składniki
  • Spód: • 150 g mąki białej orkiszowej (można użyć zwykłej pszennej)
  • • 100 g masła • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • • 1 żółtko
  • Krem budyniowy: • 1 szkl. mleka 3,2 % • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • • 1 żółtko • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • • 1 płaska łyżka mąki pszennej • cukier wanilinowy
  • • 100 g masła w temp. pokojowej
  • Dodatkowo: • 1 galaretka truskawkowa
  • • ok. 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych
  • • 1,5 szkl. gorącej wody
Składniki