Tarta z jeżynami i mascarpone z białą czekoladą

Tarta z jeżynami i mascarpone z białą czekoladą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wataga
Pyszna tarta na kruchym spodzie, ze słodką masą przełamaną jeżynami.

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Mąkę przesiać, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło i cukier puder. Szybko posiekać nożem do utworzenia ciasta o konsystencji kruszonki. Dodać jajka i wodę, szybko zagnieść. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć w formie do tarty posmarowanej masłem. Porobić widelcem nakłucia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec przez ok. 25-30 minut (aż się zezłoci).

  2. MASA
    Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu wymieszać z mascarpone. Wyłożyć na upieczony spód.

    Na masę wyłożyć jeżyny.

    Przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 20 września 2017
Poproszę kawałek na rano, bo teraz trzeba dbać, o linię ;)
Składniki