Tarta z jabłkami w galaretce i bezą

Tarta z jabłkami w galaretce i bezą
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aga9494
Kruche ciasto z jabłkami z galaretką oraz bezą

Składniki

  • Caisto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 4-6 jabłek
  • zielona galaretka np. agrestowa
  • beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na około pół godziny.

  2. Blaszkę do tarty smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Dno nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto pieczemy około 15 minut w 180*C.

  3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zagotowujemy ( około 5 minut) z odrobiną wody. Zagotowane jabłka mieszamy z galaretką.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie (dalej miksując) dodajemy stopniowo cukier.
    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka oraz pianę. Tartę pieczemy około 25 minut w 180* C na termoobiegu.
    Smacznego! :)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 07 listopada
Przepyszne połączenie:)
Składniki
  • Caisto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 4-6 jabłek
  • zielona galaretka np. agrestowa
  • beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
Składniki