Tarta z jabłkami " Kwitnące drzewo "

Tarta z jabłkami  Kwitnące drzewo
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Prosta i pyszna tarta. Spód, który nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Aromatyczne jabłkowe nadzienie.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1 mniejsze jajko
  • śmietana 18 % 1- 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

  1. Forma 20 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych
    Do saganka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki i 2 łyżki soku z cytryny.
    Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą miękkie.
    Zdjąć z palnika, przestudzić.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki można zmiksować w malakserze, lub zagnieść ręcznie.
    Ciasto owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut .
    Ciasto kruche wyjąć z lodówki, oderwać ok. 1/3 na dekorację
    Resztę rozwałkować,, wyłożyć na dno i boki formy.
    Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać.
    Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, utworzyć drzewo i za pomocą foremki wyciąć kwiatki.

  2. Tartę jabłkową piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut, do złotego koloru.

Komentarze do przepisu (9)

SprytnaChochla 21 stycznia
Ale śliczne! Aż szkoda jeść ;P
Nevermore 21 stycznia
Mnie wystarczył tylko jeden rzut oka i już wiedziałem: To Sister :)
Świetny wygląd, a smak i aromat już sobie... Czytaj całość »
Mnie wystarczył tylko jeden rzut oka i już wiedziałem: To Sister :)
Świetny wygląd, a smak i aromat już sobie wyobrażam. Pychotka :)
Blog_Mydlo_i_Powidlo 21 stycznia
Gratuluję super pomysłu:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1 mniejsze jajko
  • śmietana 18 % 1- 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej
Składniki