Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Tarta z czereśniami i białą czekoladą
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bake-cook
Kruche ciasto, delikatny krem i soczyste owoce...niebo :)

Składniki

  • 200 g mąki przennej
  • 120 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone (schłodzony)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub esencji z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
  • dżem wiśniowy
  • 400 - 500 g czereśni bez pestek, przekrojonych na połówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • (opcjonalnie) 2 łyżki mleka lub śmietanki 30% , mięta do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy kruche ciasto:

    Przesiej do dużej miski mąkę pszenną, dodaj do tego pokrojone zimne masło. Całość posiekaj nożem, aby składniki się częściowo połączyły. Nie używaj dłoni :)

  2. Dodaj cukier puder, szczyptę soli, 3 łyżki wody. Ciasto wymieszaj nożem, a następnie zagnieć dłonią. Ważne, abyś to robił szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła dłoni.

  3. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Następnie daj tę kulę do lodówki i chłodź ok 30 – 60 minut.

    W międzyczasie naszykuj formę do tarty (moja miała średnicę 29 cm). Posmaruj ją masłem, oprósz mąką.


  4. Na blat nasyp trochę mąki, wałek również oprósz mąką, ponieważ będziesz teraz rozwałkowywać ciasto. Postaraj się je rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm.

  5. Ciasto wyłóż na formę. Nadmiar ciasta (jeśli masz mniejszą formę lub zbyt cienkie ciasto) usuń, możesz wykorzystać do zrobienia ozdobnych boków ciasta, np. zrobić warkoczyk i "dokleić".

    Widelcem delikatnie podziurkuj spód ciasta. Włóż formę do lodówki jeszcze na kilka minut.

    Zacznij rozgrzewać piekarnik - 200 stopni.

  6. Wyjmij ciasto z lodówki, przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na górę kulki ceramiczne, lub fasolę, ryż, ciecierzycę... chodzi o to, aby ciasto nie wyrosło do góry.

    Umieść ciasto w piekarniku i piecz przez 15 minut. Ja miałam ustawiony termoobieg.

  7. Wyjmij ciasto. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Zdejmij papier do pieczenia i samo ciasto włóż z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze ok 10 minut, aż ciasto się przyrumieni.

    Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i zostaw do całkowitego ostudzenia.

    Teraz masz czas na przygotowanie kremu.

  8. Serek mascarpone, schłodzoną śmietankę, cukier puder, ekstrakt z wanilii umieść w misce i zmiksuj na gładki krem.

    Odstaw do lodówki. A teraz zabierz się za rozpuszczanie czekolady.

  9. Czekoladę pokrusz na kawałki, ponieważ będziemy ją roztapiać i kąpieli wodnej (jeden garnek wkładamy do drugiego z gotującą się w środku wodą).

    Do garnka włóż masło, czekoladę i mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Gdy czekolada jest zbyt gęsta możesz dolewać po łyżeczce mleka lub śmietanki.

  10. Tak wygląda już prawie rozpuszczona czekolada, do której dodałam 2 łyżki śmietanki 30 %.

    Przechodzimy do ostatniej części :) Już prawie koniec, ale na prawdę warto :)

  11. Na zimny spód tarty nałóż dżem czereśniowy, rozsmaruj.

    Następnie wyłóż biały krem i rozsmaruj równomiernie.

  12. Na krem nałóż rozpuszczoną czekoladę. Odstaw do lodówki na ok 30 minut lub dłużej.

    Przed podaniem na tartę wyłóż obrane czereśnie.

  13. Całość możesz posypać cukrem pudrem. Na środek o dekoracji możesz położyć listki mięty lub całe czereśnie z listkami i gałązkami.


Składniki
  • 200 g mąki przennej
  • 120 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone (schłodzony)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub esencji z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
  • dżem wiśniowy
  • 400 - 500 g czereśni bez pestek, przekrojonych na połówki
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • (opcjonalnie) 2 łyżki mleka lub śmietanki 30% , mięta do dekoracji
Składniki