tarta truskawkowa z kremem budyniowym...

tarta truskawkowa z kremem budyniowym...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
pyszna tarta

Składniki

  • Ciasto: 250g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (białko odkładamy)
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Krem budyniowy: 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litr mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 125g masła
  • laska wanilii

Przygotowanie

  1. ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę (u mnie tortownica 22cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.

  2. krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

  3. Ostudzony krem przełożyć na ostudzony kruchy spód, ułożyć dowolne owoce. Można też zalać tężejącą galaretką

Komentarze do przepisu (10)

kacper1970 10 czerwca 2013
Tarta prezentuje się bardzo apetycznie.
maluszekk 10 czerwca 2013
Skoro jest pyszna, to obowiązkowo muszę jej spróbować :) Prezentuje się świetnie
dorcia41 10 czerwca 2013
Mmmm tarta pychotka w dodatku z truskaweczkami, ja zalewam dodatkowo galaretką :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: 250g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 żółtko (białko odkładamy)
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Krem budyniowy: 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litr mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 125g masła
  • laska wanilii
Składniki