Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten znalazłam w jakieś gazecie. Oczywiście nie mogłam go nie wypróbować.
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 47
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 70
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 17
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 47
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 70
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 17
Składniki
Jabłka obierami i kroimy w cienkie plastry. Zagniatamy kruche ciasto z z mąki, 10 dag masła, soli, jajka i wody. Zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować do momentu aż syrop zmieni kolor na bursztynowy. dodajemy 1,5 dag masła. Masę karmelową wylewamy na blaszkę do pieczenia tarty. Trzeba się spieszyć, bo masa bardzo szybko gęstnieje. Układamy na karmelu jabłka.
Roztapiamy ostatnie 1,5 dag masła i polewamy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Wyciągamy i kładziemy ciasto. Znowu pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, bierzemy duży, płaski talerz i odwracamy formę dnem do góry. Podajemy z lodami waniliowymi.