Tarta serowo-limonkowa z malinami

Tarta serowo-limonkowa z malinami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Kwaśne maliny i limonka połączone ze słodkim ciastem.

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Masło 125 gram
  • Zimna woda 3-4 łyżki
  • Cukier puder 70 gram
  • Szczypta soli
  • MASA SEROWO-LIMONKOWA:
  • Twaróg trzykrotnie zmielony 0,5 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Śmietana kwaśna 0,5 szklanki
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Skórka otarta z 2 limonek
  • Sok wyciśnięty z limonki 4 łyżki
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Maliny 200 gram

Przygotowanie

  1. SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego zimną wodę, cukier, sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

  2. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wymiary formy do tarty (użyłam tej o średnicy 24 cm). Blachę smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. MASA SEROWO-LIMONKOWA: Do miski wrzucamy twaróg, jajka, żółtko, śmietanę, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, sok oraz skórkę z limonki i miksujemy na jednolitą masę. Dokładamy do tego maliny i mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczony spód do tarty, wyrównujemy i pieczemy ok.45-50 minut w temp. 160 stopni.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 28 września 2017
Serniczko pochodne przepisy biorę w ciemno. Poproszę dwa duże kawały ;)
Docherro 28 września 2017
Kocham serniki,tarta cudna...a czy może być twaróg z wiaderka?Mam lenia na mielenie sera haha..
GREGORHSPEED 29 września 2017
O ja! ChceM <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Masło 125 gram
  • Zimna woda 3-4 łyżki
  • Cukier puder 70 gram
  • Szczypta soli
  • MASA SEROWO-LIMONKOWA:
  • Twaróg trzykrotnie zmielony 0,5 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Śmietana kwaśna 0,5 szklanki
  • Cukier 2/3 szklanki
  • Skórka otarta z 2 limonek
  • Sok wyciśnięty z limonki 4 łyżki
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Maliny 200 gram
Składniki