Tarta serowa z rabarbarem w galaretce

Tarta serowa z rabarbarem w galaretce
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Super przepis na smaczne ciasto z rabarbarem.

Składniki

  • Mąka pszenna 25 dag
  • Margaryna 12,5 dag
  • Jajka 4 szt.
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Cukier waniliowy 3 szt.
  • Twaróg ½ kg
  • Rabarbar 5 łodyg
  • Szczypta soli
  • Galaretka cytrynowa 2 torebki
  • Kisiel czerwony 1 torebka
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z mąki, margaryny, dwóch żółtek, śmietany, jednym cukrem waniliowym i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i przenieść w chłodne miejsce. W między czasie twaróg utrzeć z dwoma jajkami, dwoma żółtkami oraz dwoma cukrami waniliowymi. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do przygotowane foremki i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12 minut. Zrumione ciasto posypać sypkim kisielem, wyłożyć przygotowany ser, następnie ułożyć obrany rabarbar i piec przez 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu zalać rozpuszczoną według opisu na opakowaniu galaretką i ostudzić.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 24 maja
Pyszności:)
Składniki
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Margaryna 12,5 dag
  • Jajka 4 szt.
  • Kwaśna śmietana 1 łyżka
  • Cukier waniliowy 3 szt.
  • Twaróg ½ kg
  • Rabarbar 5 łodyg
  • Szczypta soli
  • Galaretka cytrynowa 2 torebki
  • Kisiel czerwony 1 torebka
  • Tłuszcz do formy
Składniki