Tarta rustykalna ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapraszam na pyszną tartę rustykalną ze śliwkami, lepszej nie jadłam. Idealna do weekendowej popołudniowej kawki. Na mojej ostatniej imprezie w mig zniknęła ze stołu, goście byli zachwyceni, bo tarta jest rewelacyjna. Korzystajcie, póki są śliweczki :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • 130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Dodatkowo:
  • 20-25 sztuk śliwek węgierek (wypestkować)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

  1. Z podanych wyżej składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.

    Śliwki wymieszać z mąką, cukrami i cynamonem.

    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na koło, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, który przełożymy już na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i na środku rozłożyć śliwki. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 35 minut.

    Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 01 października
Super, mogę się wprosić na kawałek? A no tak, szybko zniknęła ;)
Pyszne ciacho, ja bym dodał, że do... Czytaj całość »
Super, mogę się wprosić na kawałek? A no tak, szybko zniknęła ;)
Pyszne ciacho, ja bym dodał, że do cappuccino :)
Składniki
  • Ciasto:
  • 130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Dodatkowo:
  • 20-25 sztuk śliwek węgierek (wypestkować)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 łyżka cynamonu
Składniki