Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz

Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Gruszkowy deser dla całej rodziny. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • płatki migdałów do dekoracji
  • Nadzienie:
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło, posolić i posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić żółtko, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na pół godziny wstawić do lodówki.

  2. Gruszki obrać. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkować, umieszczając między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdjąć wierzchni arkusz, a ciasto na papierze przełożyć na blachę piekarnikową. Posypać bułką tartą, zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Oprószyć cynamonem i ułożyć gruszki. Brzegi zawinąć na owoce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.

  4. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • płatki migdałów do dekoracji
  • Nadzienie:
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka bułki tartej
Składniki