Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna tarta z rozpływającym sie w ustach musem
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
ciasto: Masło siekamy z cukrem, solą, mąką i kakao a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (Ja jestem leniwa wiec ciastem wylepiam forme do tarty i tak wstawiam do lodówki) Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem, mozna też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.
mus czekoladowy: W garnku podgrzewamy śmietanę uważając żeby sie nie zagotowała. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier zdejmujemy z ognia. Mieszamy do czasu aż czekolada nam sie rozpuści. Jajka ucieramy na puszystą masę i stale mieszając dodajemy do czekolady. Jak jest za mało cukru można dodać więcej wedle uznania. Przelewamy masę na upieczony spód tarty, wstawiamy do piekarnika 160-170 st i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy wystygnie polewamy polewą czekoladową.
Do musu czekoladowego spokojnie mozna dac 200 a nawet 250 g czekolady; ja dałam 150g bo mialy tartę jeśc dzieci i obawiałam się czy nie bedzie dla nich za gorzka