Tarta kawowa

Tarta kawowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki

  • Spód:
  • 150 g herbatników z czekoladą (lub bez + 6 kostek czekolady)
  • 80 g roztopionego masła
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • Masa:
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej + dwie łyżki wrzątku
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • Dekoracja:
  • ziarna czekolady, bita śmietana, czekolada

Przygotowanie

  1. Spód: Ciasta kruszymy i miksujemy (np. w malakserze) i mieszamy z roztopionym masłem i cukrem, oraz z roztopioną opcjonalnie czekoladą. Wykładamy dno i część boków formy.

    Masa: Przygotowujemy kawę i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, połamaną wcześniej na małe kawałki i ją także studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, krótko miksujemy z kawą i mieszamy łyżką z czekoladą. Masę przekładamy do formy i schładzamy przez kilka godzin. Dekorujemy według uznania.

Komentarze do przepisu (1)

mona83 12 kwietnia 2018
Pycha, zapisuję przepis do wypróbowania.
Składniki
  • Spód:
  • 150 g herbatników z czekoladą (lub bez + 6 kostek czekolady)
  • 80 g roztopionego masła
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • Masa:
  • dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej + dwie łyżki wrzątku
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • Dekoracja:
  • ziarna czekolady, bita śmietana, czekolada
Składniki