Tarta jabłkowa z rosą.

Tarta jabłkowa z rosą.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Tarta którą robi się bardzo szybko, składniki zawsze znajdą się w domu i mamy małe co nieco do kawki, a na dodatek ładnie wygląda.

Składniki

  • ciasto kruche: 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pianka: 3 białka
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników, gdy nam nie chce się zlepić możemy dodać łyżkę śmietany. Wkładamy do lodówki by trochę odpoczęło.
    Nasze ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą foremkę, u mnie foremka na tartę o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy z masłem i miodem aż odparuje cały sok.
    Gdy ciasto nam się upiecze wykładamy jabłka, a na nie białka ubite na sztywno z cukrem.
    Następnie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut, zostawiamy w piekarniku uchylamy drzwiczki by nam pojawiła się rosa.

Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 02 marca 2014
pycha,pycha.................:)
grazka950 02 marca 2014
zadaję może głupie pytanie - ale skąd się wzięła ta rosa?
grazka950 02 marca 2014
oczywiście wygląda zachęcająco i z pewnością pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto kruche: 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • pianka: 3 białka
  • 3 łyżki cukru
Składniki