Tarta jabłkowa z masłem orzechowym i miodem

Tarta jabłkowa z masłem orzechowym i miodem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Pyszny i prosty deser.

Składniki

  • ciasto francuskie, opakowanie
  • masło orzechowe, 1/2 szklanki
  • Miód, 2 łyżki + 4 łyżeczki do polania
  • jabłka, 2 duże
  • cukier, 2 łyżki
  • cukier puder do opruszenia

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ciasto francuskie kroimy na 3 płaty o wielkości ok. 13 x 26 cm i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło orzechowe przekładamy do miseczki i podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji, dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto francuskie zostawiając ok. 1-2 cm od brzegów. Jabłka obieramy i przekrawamy na pół, wydrążamy i kroimy na plasterki o szer. 1 cm. Tak przygotowane jabłka kładziemy wzdłuż jeden po drugim, do końca ciasta. Posypujemy lekko sypkim cukrem i polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 do momentu, aż ciasto będzie złotego koloru. Przed podaniem możemy lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Annuar 23 maja 2012
Świetny pomysł, prosty, dekoracyjny, do wykorzystania z różnymi masami i kremami
Składniki
  • ciasto francuskie, opakowanie
  • masło orzechowe, 1/2 szklanki
  • Miód, 2 łyżki + 4 łyżeczki do polania
  • jabłka, 2 duże
  • cukier, 2 łyżki
  • cukier puder do opruszenia
Składniki