Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko zobaczyłam te piękne poziomki w ogródku Rodziców, od razu pomyślałam o jakiejś smakowitej tarcie. A gdy Tata przyniósł mi jeszcze czarne maliny, to już w mojej głowie zupełnie zrodził się na nią pomysł :) Kruche migdałowe ciasto, malinowa frużelina, krem z białej czekolady, odrobina, prawie niesłodkiej bitej śmietany i owoce ogrodowe to połączenie dla mnie wyśmienite! Koniecznie spróbujcie sami - mało pracy, a efekt znakomity! :)
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 146
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 586
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 931
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 146
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 586
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 931
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciastem dokładnie wylepiamy formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Krem z białej czekolady: czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy masło. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Zimne ciasto smarujemy frużeliną malinową i polewamy ciepłym (ale nie gorącym!) kremem czekoladowym. Odstawiamy na 30-60 minut do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Wykładamy na warstwę czekoladową lub ozdobną tylką tworzymy wzorki. Na wierzchu układamy owoce i ewentualnie listki mięty. Tartę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.