Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: tylife
Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Całość jest bardzo czekoladowa, a dodatek wytrawnego wina nadaje czekoladzie ciekawego posmaku i przełamuje słodycz. Również lekko kwaśne maliny idealne komponują się z całością.

Składniki

  • 80 g mąki pszennej
  • 15 g kakao do wypieków
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • jedno małe jajko, roztrzepane
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • maliny do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub do malaksera i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Zapakować w folię aluminiową i włożyć
    na pół godziny do lodówki.
    Piekarnik nagrzać do 180C. Małą formę na tarte ( 18 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem dociskając do boków i spodu. Zakryć wierzch folią i wyłożyć obciążenie
    (surowy groch lub ryż). Piec z obciążeniem przez 15 minut, kolejne
    15 bez. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Krem:
    Do garnka z grubym dnem wrzucić połamaną czekoladę, śmietanę wino
    oraz masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Pozostawić do wystudzenia.
    Ganache wylać na wystudzony spód i odłożyć całość na około 30 minut.
    Następnie udekorować malinami.
    Schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.

Komentarze do przepisu (7)

Obserwator 27 lipca 2016
Piękne zdjęcia.
GREGORHSPEED 28 lipca 2016
No ciśnie się na język parental advisory ;) :D ale zdjęcie rewelka <3 A zaraz do przepisu ktoś pojawi się ;)
Docherro 28 lipca 2016
Ależ tarta apetycznie wygląda,ślinka cieknie..:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 80 g mąki pszennej
  • 15 g kakao do wypieków
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • jedno małe jajko, roztrzepane
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • maliny do dekoracji
Składniki