Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciekawa odmiana dla tradycyjnego mazurka :-) meeega czekoladowa, więc smakuje raczej czekoholikom :-) z wyczuwalną nutką chili, przyjemnie rozgrzewającą ;-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 214
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 214
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej masy. Nadal miksując dodawac po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto wałkować i wyłożyć do formy do tarty lub tortownicy posmarowanej tłuszczem. Lekko ponakłuwać i piec od 15 do 20 minut, wystudzić.
Nadzienie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubić jajka i dodać powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i wylać na ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika ugrzanego do 180 stopni C i wyłączyć nagrzewanie. Po 45 min. wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować według upodobań. Smacznego :-)