Tarta biało-czarna z jabłkami

Tarta biało-czarna z jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Ciasto kruche do przygotowania tarty jest szybkie i proste. Moja tartę przygotowałam z jabłkami pokrojonymi w kawałki na cieście kakaowym. Na górną część tarty wykorzystałam ciasto bez kakao.

Składniki

  • Ciasto: Mąka krupczatka (400g), Margaryna palma lub mleczna z Kruszwicy (200g), Cukier (100g), Jajko (1 szt.), kakao (1-2 łyżki)
  • Jabłka, cynamon.

Przygotowanie

  1. 1. Odważam mąki krupczatki ok. 300g i wsypuję do misy robota. Zimną margarynę (nie zamrożoną) siekam i wrzucam do mąki. Dodaję jajko i cukier. Urabiam robotem i dosypuję jeszcze trochę mąki (ale nie całe pozostałe 100g, gdyż część zostawiam do podsypania stolnicy przy wałkowaniu).
    2. Ciasto dzielę na 2/3 i 1/3 – do 2/3 dodaję kakao , 1/3 pozostawiam białą.
    3. Ciasto przekładam na stolnicę i szybciutko zarabiam obie części do formy kuli.
    4. Kule przekładam do woreczka foliowego i wkładam do lodówki na ok. 1 godz.
    5. Zimną kulę ciasta (na spód) wałkuję na stolnicy wałkiem wypełnionym zimną wodą, podsypując delikatnie pozostałą krupczatką. Foremkę do tarty wykładam papierem do pieczenia i odciskam brzegi formy. Papier do pieczenia kładę na ciasto.
    6. Na wierzch kładę wałek i zawijam na wałku stolnicę z ciastem i papierem do pieczenia (obracam) tak by stolnica znalazła się na górze, ciasto w środku a papier na dole.
    7. Zdejmuję stolnicę a ciasto z papierem wkładam do formy. Dociskam brzegi i spód.
    8. Spód dziurkuję za pomocą nakłuwacza do mięs. Na spód kładę papier pieczeniowy, na który rozsypuję kulki ceramiczne (do obciążenia). Wyrównuję je ręką.
    9. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C (termo obieg) i wkładam spód. Piekę go 20 min.
    10. Po tym czasie zabieram kulki i dopiekam spód 5-10 min. (zależy jaki ma być twardy).
    11. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
    12. Dopiero jak spód całkowicie ostygnie można kłaść farsz.

  2. 13. Jabłka kroję w kostkę i posypuję cynamonem ( w przypadku kwaśnych jabłek jeszcze odrobiną cukru). Układam na zimny spód.

  3. 14. Pozostałe 1/3 ciasta (białego) w palcach formuję wałeczki, które układam w kratkę.
    15. Ciasto dopiekam w piekarniku w 170 st.C (termo obieg) przez 40-45 min.

Składniki
  • Ciasto: Mąka krupczatka (400g), Margaryna palma lub mleczna z Kruszwicy (200g), Cukier (100g), Jajko (1 szt.), kakao (1-2 łyżki)
  • Jabłka, cynamon.
Składniki