Tarta bardzo czekoladowa z malinami

Tarta bardzo czekoladowa z malinami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rusty_fork
coś dla czekoholików;)

Składniki

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1jajko
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao, takie z górką
  • Masa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam 1 gorzką i 1 mleczną- i masa czekoladowa była mocno wytrawna,
  • dla lubiących słodsze wersje polecam tylko pół gorzkiej czekolady i 1,5 tabliczki mlecznej)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • małe pudełeczko malin

Przygotowanie

  1. Zimne masło siekaj z mąką i cukrem. Dodaj kakao i jajko. Zagnieść ciasto.
    Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wysmaruj formę do tarty masłem.
    Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia starając się zachować kształt koła.
    Przenieś ciasto do formy, tak aby papier do pieczenia znalazł się na górze. Dociśnij ciasto do formy. Papier dociąż specjalnymi kamykami lub kawałkami jabłka czy ziemniaka (aby dno się nie odkształciło) i wstaw do pieca na 10 min. Po tym czasie usuń dociążenie i piecz jeszcze kolejne 10min. Wyciągnij z pieca i pozostaw w formie do wystygnięcia.

  2. W rondlu rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wylej masę na przestudzony spód i od razu udekoruj gęsto malinami.
    Wstaw do lodówki na kilka godzin. Można z wierzchu posypać cukrem pudrem

Składniki
  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1jajko
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao, takie z górką
  • Masa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam 1 gorzką i 1 mleczną- i masa czekoladowa była mocno wytrawna,
  • dla lubiących słodsze wersje polecam tylko pół gorzkiej czekolady i 1,5 tabliczki mlecznej)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • małe pudełeczko malin
Składniki