Tarta

Przepis dnia 2011-08-26
Tarta
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: cocoblame
Słodka tarta z kremem panna cotta i truskawkami. Przepis wg kotlet.tv.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na deskę do wyrabiania ciasta wsypać mąkę i cukier puder(125g). Dodać masło i razem z mąką i cukrem bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i ugnieść ciasto.

  2. Ciasto przykryć folią i wstawić na 20 min do lodówki.

  3. Rozwałkować ciasto, owinąć w wałek przenieść i ułożyć na foremkę do tatr.Na ciasto w foremce można jeszcze ułożyć folie i wsypać tam fasolkę żeby tarta podczas pieczenia się nie wybrzuszyła i usunąć ją(folię z fasolką) w połowie czyli po 10 min pieczenia. Do nagrzanego do 200*C piekarnika włożyć tartę i piec przez 20 min.

  4. Laskę wanilii rozciąć i wydłubać ziarenka. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Przelać ją do małego garnka, wlać śmietankę, cukier puder (1 szklanka) i wanilię i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

  5. Wyjąć ostudzoną tartę z foremki. Wlać do niej również ostudzony krem (zostawić 2 łyżki) i dać do lodówki, żeby stężało.

  6. Kiedy krem stężeje, nalać na wierzch pozostawioną wcześniej resztą kremu. Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.

Komentarze do przepisu (1)

Verona_ 20 lipca 2014
Wczoraj zrobiłam tę tartę a dzisiaj zostały już tylko 3 małe kawałki. Po prostu przepyszna!
Składniki
Składniki