Taratuszki-szybkie,pulchne rosyjskie faworki na kefirze

Taratuszki-szybkie,pulchne rosyjskie faworki na kefirze
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam na tłusty czwartek czy karnawał :)

Składniki

  • 400g kefiru - 1 jajko -3 łyżki cukru
  • -3 łyżki roztopionego masła -0,5 łyżeczki soli- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania -1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. Ciasto odkładamy na około 20 minut do przykrytej miski.

  2. Dzielimy na dwie części, wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wywijamy jak faworki.

  3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Pięknie się napuszą, i urosną.

  4. Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

kuchmariola63 20 stycznia 2019
Apetycznie wyglądają :)
smaki-katriny 20 stycznia 2019
są pyszne :) Pulchniutkie, i robi się je szybciutko, polecam :)
helenapon 12 sierpnia 2019
Zrobię dzieciakom. Wyglądają smakowicie.
Składniki
  • 400g kefiru - 1 jajko -3 łyżki cukru
  • -3 łyżki roztopionego masła -0,5 łyżeczki soli- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania -1 cukier waniliowy
Składniki