Tartuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Tartuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
TARATUSZKI (FAWORKI) ROSYJSKIE NA JOGURCIE GRECKIM

Składniki

  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy jogurt, masło, spirytus, wbijamy jajko i mieszamy.

    Następnie wsypujemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

    Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).

    Odstawiamy na 30-40 minut.

    Stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.

    Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto – jak faworki.

    Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Pani_Domu 31 lipca
Apetyczne faworki!
Mam małą prośbę: jakbyś mogła podawać takie rzeczy jak mąka i jogurt nie na szklanki,... Czytaj całość »
Apetyczne faworki!
Mam małą prośbę: jakbyś mogła podawać takie rzeczy jak mąka i jogurt nie na szklanki, tylko na gramy? Albo podawać wagę w nawiasie. Chodzi mi o to, że każdy może mieć inne szklanki, poza tym niektórzy nasypują na równo do krawędzi szklanki, inni zostawiają centymetr do krawędzi itd i trochę to jest nieprecyzyjne. Na wagę byłoby dokładniej :) Będę bardzo zobowiązana.
elkapatelka 03 września
jakie one rosyjskie jak jogurt grecki, a mąka polska ?
Składniki
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Składniki