Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim to świetna propozycja na słodki podwieczorek.

Składniki

  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy jogurt, masło, spirytus, wbijamy jajko i mieszamy.

    Następnie wsypujemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

    Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).

    Odstawiamy na 30-40 minut.

    Stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.

    Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto - jak faworki.

    Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 10 listopada 2020
Super:)
bozkap 15 stycznia
A jogurtu ile? :)
szklanka 250 ml
Składniki
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Składniki