Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na faworki przygotowane na kefirze. Faworki te smakują nieco inaczej niż tradycyjny chrust, są pulchne i miękkie w środku, a na zewnątrz otoczone są chrupiącą skórką. Taratuszki z pewnością warto przygotować, zwłaszcza w karnawale, są pyszne, łatwe do zrobienia i szybko się je smaży. Najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, posypane cukrem pudrem.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski wlać kefir, wbić jajko, dodać sól, pastę waniliową, cukier i sodę. Całość wymieszać. Do wymieszanych składników przesiać mąkę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać rozpuszczone masło i kontynuować wyrabianie do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Wyrobione ciasto zostawić w misce, którą należy przykryć ściereczką i miskę odstawić na bok na 20 minut. Kiedy ciasto odstoi dwadzieścia minut, podzielić je na dwie części i każdą z nich po kolei przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wyrobić chwilę na stolnicy wrabiając w nie tylko tyle mąki aby przestało się ono kleić do rąk.
Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić radełkiem lub nożem na paski o wielkości 2 cm x 7 cm. Każdy z paseczków naciąć na środku na długość 2 cm. Z tak przygotowanych paseczków uformować faworki, przekładając jeden koniec paska przez nacięcie na środku. Patrz film.
Taratuszki smażyć na gorącym oleju o temperaturze 170 st. C. Smażyć je po obu stronach na złoty kolor. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i przestudzić. Schłodzone taratuszki posypać cukrem pudrem. Smacznego!