Szyszki, kuleczki z ryżu preparowanego

Szyszki, kuleczki z ryżu preparowanego
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Dzisiaj proponuję Wam połączenie masy kajmakowej z gorzką czekoladą i masłem z dodatkiem nuty amaretto :).

Składniki

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120-150g ryżu preparowanego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 120g masła
  • parę kropel amaretto lub rumowy olejek do ciast

Przygotowanie

  1. Wykonanie takich szyszek jest bardzo proste.Do rondelka wkładamy masę kajmakową,połamaną czekoladę i masło i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników.Pilnujemy żeby masa się nie przypaliła.
    Kiedy masa będzie płynna zdejmujemy z ognia mieszamy i dodajemy amaretto lub olejek rumowy mieszamy.Następnie dodajemy ryż partiami i mieszamy tak żeby masa pokryła wszystkie ziarenka ryżu :).
    Teraz nabieramy do ręki trochę masy i robimy kuleczki lub formujemy szyszki.Jeśli masa się za bardzo lepi moczymy dłonie w wodzie.Ja dodatkowo moje kuleczki wkładałam do papilotek ;).
    Wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężały.
    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (4)

ErJot 21 lipca 2019
Apetyczny pomysł:) Troszkę przypomina smak dzieciństwa ale tam były krówki, irysy, toffi itp a tu masa... Czytaj całość »
Apetyczny pomysł:) Troszkę przypomina smak dzieciństwa ale tam były krówki, irysy, toffi itp a tu masa kajmakowa i troszkę procentów:) Super:)
slodkisentyment 21 lipca 2019
Super, :)
ElMar 21 lipca 2019
Smaki dzieciństwa:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g masy kajmakowej
  • 120-150g ryżu preparowanego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 120g masła
  • parę kropel amaretto lub rumowy olejek do ciast
Składniki