szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami

szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne ciasto dla zabieganych. Wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach. Upieczone rano - wieczorem nie ma już po nim śladu :) Zamiast ciasta można upiec z połowy porcji muffinki. Przepis znalazłam na blogu Kingi Paruzel na zdrowe muffinki z jabłkami. Polecam!

Składniki

  • 2 duże jabłka , sok z cytryny
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, 100 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. W jednej misce łączymy i dokładnie mieszamy: jajko, olej, jogurt, cukier oraz na końcu dodajemy pokrojone jabłko. Do masy z jabłkiem dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy.

  2. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 min aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 22 stycznia 2018
Fajne,szybkie,często potrzebuję takie przepisy na nagłą potrzebę przegryzienia czegoś do herbatki lub kawki:)))
Składniki
  • 2 duże jabłka , sok z cytryny
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, 100 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
Składniki