Szybkie szarlotki w cieście francuskim

Szybkie szarlotki w cieście francuskim
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Szybki i łatwy sposób na słodki i chrupiący deser dla kilku osób.

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1,5 jabłka (najlepiej kwaśnego)
  • ok. 200 gram zasmażanych jabłek (można zamiast tego użyć większej ilości świeżych jabłek)
  • 1 serek waniliowy Miechów (lub inny gęsty) ok. 150 g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania
  • potrzebna będzie forma na 12 muffinek

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.

  2. Ciasto pokroiłam na 12 równych prostokątów, każdy z nich umieściłam we wgłębieniu formy na muffinkę lekko dociskając do boków, by we wnętrzu zmieściło się więcej jabłek.

  3. Jabłko umyłam, pokroiłam ze skórką na małe kawałki i wymieszałam w misce z przesmażonymi jabłkami (ja miałam gotową porcję w zamrażarce- można z nich zrezygnować a jedynie zwiększyć ilość surowych jabłek do ok. 3 szt.) wraz z łyżeczką cynamonu (można do tego dodać jeszcze łyżeczkę miodu).

  4. Taką masą jabłkową wypełniłam wszystkie formy na muffiny i wstawiłam do piekarnika na ok. 25 minut (do zrumienienia ciasta).

  5. Zapieczone szarlotki wyjęłam szczypcami na talerz, na każdej umieściłam ok. 1 dużej łyżeczki serka waniliowego (tak, by zużyć całe opakowanie), a na koniec oprószyłam wiórkami migdałowymi.

    Deser wyszedł niebiański... nie mogłam się opanować i jadłam go jeszcze na gorąco:)

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 27 kwietnia 2013
Prezentują się ślicznie:)
taura 27 kwietnia 2013
fantastyczne!
anetaa26 27 kwietnia 2013
smakowicie wygladaja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1,5 jabłka (najlepiej kwaśnego)
  • ok. 200 gram zasmażanych jabłek (można zamiast tego użyć większej ilości świeżych jabłek)
  • 1 serek waniliowy Miechów (lub inny gęsty) ok. 150 g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe do posypania
  • potrzebna będzie forma na 12 muffinek
Składniki