Szybkie rogaliki na śmietanie. Wystarczą 4 składniki

Szybkie rogaliki na śmietanie. Wystarczą 4 składniki
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: smaker
Błyskawiczne w przygotowaniu kruche rogaliki. Do ich zrobienia potrzebujesz jedynie czterech składników.

Składniki

  • 450 g mąki (może być biała orkiszowa)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g masła
  • Nadzienie: dowolna marmolada np. różana
  • Opcjonalnie: cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do wysypanej na stolnice mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło – wszystko posiekaj za pomocą noża. Gdy składniki się lekko połączą zrób wgłębienie i wlej śmietanę. Ciasto energicznie wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 10 minut do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj tak, aby miały kształt koła. Wykrawaj trójkąty. Na szerszą część wyłóż kopiastą łyżkę marmolady i zwiń w kierunku węższej części.

  3. Rogaliki układaj w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

  4. Pozostaw do wystygnięcia. Podawaj prószone cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 grudnia 2021
Pyszności :)
Składniki
  • 450 g mąki (może być biała orkiszowa)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g masła
  • Nadzienie: dowolna marmolada np. różana
  • Opcjonalnie: cukier puder do dekoracji
Składniki