Szybkie racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Danie typu: proste, tanie i smaczne.

Składniki

  • 170 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • konfitura, miód lub cukier puder

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem i proszkiem do pieczenia

  2. Do mąki dolewamy szklankę mleka i dokładnie rozprowadzamy rózgą, aby nie było grudek, a następnie dodajemy jajko i dalej mieszamy

  3. Jabłka kroimy na ćwiartki , a każdą ćwiartkę wzdłuż na pół, a następnie w poprzek kroimy na plasterki

  4. Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy

  5. Na patelni rozgrzewamy olej i po rozgrzaniu nakładamy ciasto, na każdego racucha po około 2-3 łyżki ciasta z jabłkami

  6. Smażymy na złoty kolor z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym

  7. Serwujemy z miodem, cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 03 maja
Tak patrząc na foty, to nawet teraz bym zjadł ;) Pyszne i szybkie do zrobienia racuchy :)
Dariusz-D 03 maja
Bardzo apetyczne racuszki:-)
Docherro 04 maja
Pyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 170 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • konfitura, miód lub cukier puder
Składniki