szybkie pączusie z mascarpone

szybkie pączusie z mascarpone
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Nie smakują jak tradycyjne pączki, ani nawet jak te z serka waniliowego, natomiast wypisz wymaluj przypominają pączki wiedeńskie popularnie nazywane "gniazdkami".

Składniki

  • 250 gramów mascarpone
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka spirytusu ewentualnie octu (ale spirytus lepszy)
  • dodatkowo:
  • około 0,6 litra oleju do smażenia (wg mnie optymalnie rzepakowy)
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy mascarpone i wbijamy 4 jaja, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie miksujemy do połączenia składników, na koniec wlewamy spirytus i znów miksujemy.

    Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta wielkości 1 kopiastej łyżeczki.

    UWAGA: Smażenie pączków najlepiej przeprowadzić w paru turach, na początek do oleju wrzucić dosłownie 4 - 5 pączków, usmażyć je, wyciągnąć, a potem można wrzucić ich więcej. Dlaczego? Dodanie dużej ilości zimnego ciasta do gorącego oleju na raz sprawi, że pierwsza partia pączków nadmiernie nasiąknie tłuszczem z powodu różnicy temperatur.



    Smażymy na średnim ogniu, na złoto z obu stron.

  2. UWAGA: Przy trzeciej turze pączków olej jest już mocno rozgrzany, możemy trochę obniżyć jego temperaturę poprzez wrzucenie na chwilkę 1/5 obranego średniego ziemniaka.


    Pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem z cukrem waniliowym.


    UWAGA: Ja w przypadku smażonych łakoci robię tak, że mielę domowy cukier waniliowy razem ze zwykłym w młynku do mielenia kawy ( 1 kopiasta łyżka cukru + 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego).

Komentarze do przepisu (11)

Joanna116 28 stycznia 2015
Wyglądają bardzo apetycznie :-).
Futka 28 stycznia 2015
Przepyszne pączusie :)
anna-martyka-3 28 stycznia 2015
trzeba bedzie wyprobowac bo wygladaja zjawiskowo
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 gramów mascarpone
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka spirytusu ewentualnie octu (ale spirytus lepszy)
  • dodatkowo:
  • około 0,6 litra oleju do smażenia (wg mnie optymalnie rzepakowy)
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania
Składniki