Szybkie gofry z ciasta francuskiego.

Szybkie gofry z ciasta francuskiego.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Tak sobie siedziałam i na szybko gofry wymyślałam, miały być ciasteczka z kremem ale jak na złość skończyły się jajka i mleko. Ale nie byłabym sobą gdybym dla bliskich nie wymyśliła coś na osłodę dnia. Pewnie już znacie ten sposób ale przysięgam wymyśliłam to cudo na poczekaniu, rodzinka szczęśliwa a dla mnie to najważniejsze.

Składniki

  • 2 ciasta francuskie (każde po 300 g),
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu,
  • gofrownica.

Przygotowanie

  1. Przygotować gotowe ciasto francuskie, przekroić je wzdłuż na dwa paski po 12,5 centymetra oraz w poprzek na trzy paski po 13,5 centymetra. W sumie z jednego ciasta wychodzi sześć kwadratów.

  2. Gdy mamy już przygotowane kwadraty z obu ciast, rozgrzać gofrownice, położyć kwadrat ciasta i piec do ładnego zarumienienia. Moje piekły się dwie minuty ale każda gofrownica jest inna. Upieczone gofry studzić na kratce.

  3. Upieczone i wystudzone na kratce gofry podałam z powidłami śliwkowymi. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Można podawać z czym macie ochotę. Takie gofry to szybkie rozwiązanie deserku dla dzieci i nie tylko. Może to nic specjalnego ale zawsze coś nowego.

Składniki
  • 2 ciasta francuskie (każde po 300 g),
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu,
  • gofrownica.
Składniki