Szybkie faworki

Szybkie faworki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sasha
Faworki po usmażeniu są przepysznie chrupiące i pachną apetycznie - nie będziesz mógł oprzeć się tej słodkości.

Składniki

  • mąka, 35 dag
  • Miękkie masło, 3 dag (1 łyżka)
  • żółtka, 3
  • całe jajo, 1
  • kwaśna gęsta śmietana, 10 dag
  • spirytus lub łyżka octu, 1
  • smalec lub olej, wg wielkosci garnka
  • cukier puder, szklanka

Przygotowanie

  1. Szybkie faworki Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem. Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

  2. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem.Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.

  3. Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 02 września 2009
Mmm... zatęskniło mi się za karnawałem :)
Tosca 05 września 2009
Super, ale pamietam że moja niedoszła teściowa strasznie długo gniotła ciasto i strasznie sie przy tym... Czytaj całość »
Super, ale pamietam że moja niedoszła teściowa strasznie długo gniotła ciasto i strasznie sie przy tym męczyła... Mam nadzieję, że Twoja wersja nie wymaga takiego poswięcenia? Bo chętnie bym je schrupała... ;)
titolek 12 lutego 2010
Purée robi sie z mlekiem , bez mleka to nie jest purée , tylko tluczone kartofle po polsku, pani kucharko !!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 35 dag
  • Miękkie masło, 3 dag (1 łyżka)
  • żółtka, 3
  • całe jajo, 1
  • kwaśna gęsta śmietana, 10 dag
  • spirytus lub łyżka octu, 1
  • smalec lub olej, wg wielkosci garnka
  • cukier puder, szklanka
Składniki