Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto z jabłkami i cynamonem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 180 g masła
  • 4 - 5 jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • cukier puder
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kasza manna (do obsypania blaszki)

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera.

    Następnie dodajemy przestudzone masło i również miksujemy.

    Na koniec dodajemy mąkę, ziarenka wanilii, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy (możemy to zrobić także przy pomocy miksera).

    Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.

  2. Blaszkę (30 cm X 25,5 cm) smarujemy masłem i obsypujemy ją kaszą manną.

    Na tak przygotowaną blaszkę wylewamy 1 część ciasta i układamy na niej połowę jabłek, które posypujemy cynamonem. Następnie wylewamy 2 część ciasta i również układamy na nim jabłka, które delikatnie oprószamy cynamonem.

    Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 -45 minut.

    Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  3. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

Konto usunięte 14 grudnia 2014
Pyszne ciasto :-) zjadłabym teraz kawałeczek , takie jeszcze ciepłe :-).
Pozdrawiam serdecznie :-).
Maudie 15 grudnia 2014
Pachnie mi aż cynamonem i jabłuszkami z ekranu:)Pycha!
monikagotuje 15 grudnia 2014
Smakowite ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 180 g masła
  • 4 - 5 jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • cukier puder
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kasza manna (do obsypania blaszki)
Składniki