Szybkie ciasto z jabłkami

Szybkie ciasto z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sezon na jabłka w pełni, w końcu mamy jesień. Chcąc wykorzystać trochę jabłek z przydomowego ogrodu, postanowiłam zrobić kolejne ciasto z jabłkami. Nie chciałam robić tradycyjnej szarlotki, wolałam coś mniej pracochłonnego. Poza tym miałam ochotę na mocno wilgotne ciasto naszpikowane owocami. Postawiłam więc na zwykłe ciasto ucierane na oleju z kawałkami jabłek. Zrobiłam je w podłużnej foremce ćwibakówce, ale oczywiście można zrobić w innej.

Składniki

  • 3 większe jajka
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. oleju
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 kwaskowe jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Do utartych jajek cienkim strumieniem wlałam olej i zmiksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy jajecznej i zmiksowałam na najniższych obrotach miksera. Na koniec dolałam sok z cytryny i również zmiksowałam do połączenia. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki. Jabłka wrzuciłam do ciasta i ostrożnie wymieszałam. Formę ćwibakówkę o długości 35cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam na plastry.

Składniki
  • 3 większe jajka
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. oleju
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 kwaskowe jabłka
  • cukier puder do posypania
Składniki