Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier,startą skórkę z cytryny,2 jajka,masło lub margarynę
( dobrze z chłodzoną i pokrojoną drobno ) i szczypta soli.
Ciasto wyrabiamy misce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto będzie się lepić do rąk ale nie może być za rzadkie i zbyt twarde.
Następnie myjemy owoce i kroimy na pół aby usunąć pestki a potem jeszcze raz na pół.Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i oprószonej bułką tartą. Rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni tworząc boki na obrzeżu formy mniej więcej na wysokość 2 cm. Następnie cały spód nakłuwamy widelcem dość gęsto. Wykładamy na górę owoce też w miarę gęsto. Jajko roztrzepujemy dokładnie i smarujemy pędzelkiem wszystkie owoce a potem posypujemy cukrem kryształem. Nagrzewamy piekarnik do 170 st. i wkładamy ciasto na około 60 min. Jak boki ciasta są rumiane to wyciągamy i po wystudzeniu próbujemy co nam z tego wyszło. Życzę smacznego............
Komentarze do przepisu (2)