Szybkie ciasto piernikowe

Szybkie ciasto piernikowe
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
To ciasto spokojnie może zastąpić pracochłonny piernik.

Składniki

  • 60- 70 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy
  • 160 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • szklanka (250ml) greckiego gęstego jogurtu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu
  • 5- 6 ciasteczek digestive + łyżeczka kakao
  • pół słoika powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do dużej miski. Dodać masło, cukier, jogurt, jajka, kakao, kawę, przyprawę do piernika, oraz miód. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

  2. Ciasteczka wraz z łyżeczką kakao zmielić za pomocą robota kuchennego (lub rozgnieść wałkiem na proszek).* Prostokątną formę- keksówkę (24x10) wysmarować masłem i wysypać ciasteczkami z kakao.

  3. Przelać ciasto i wyrównać szpatułką. Piec w temp. 180st C. przez około 45 min. Przestudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część posmarować powidłami i przykryć drugą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  4. *można oczywiście użyć tradycyjnie bułki tartej

Komentarze do przepisu (4)

dominikaorland 19 marca 2011
Uwielbiam korzenne ciasta:)
jagoda114 19 marca 2011
Smakowicie wygląda i łatwe do zrobienia, więc wypróbuję.
mari 25 marca 2011
Do ulubionych, do wypróbowania :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 60- 70 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy
  • 160 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • szklanka (250ml) greckiego gęstego jogurtu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu
  • 5- 6 ciasteczek digestive + łyżeczka kakao
  • pół słoika powideł śliwkowych
Składniki